Cukiernik

 

 

Zadania w zawodzie cukiernik

  • Ocena przydatności surowców(mąki pszennej, cukru, tłuszczu, jaj)
  • Mieszanie surowców zgodnie z recepturą
  • Przygotowanie różnego rodzaju nadzień (kremów, galaretek, owoców, polew)
  • Formowanie i wypiek lub smażenie w zależności od rodzaju ciasta
  • Dekorowanie ciast i ciasteczek, tortów
  • Przekładanie i nadziewanie ciast,
  • Ocena organoleptyczna

W danym zawodzie wymagane są zdolności manualne, sprawność fizyczna, wrażliwość węchowa

Czas nauki trwa 3 lata

Dane adresowe:

Cech Rzemiosł oraz Małej
 


i Średniej Przedsiębiorczości
w Rybniku



ul. Wysoka 15/17



44-200 Rybnik

Kontakt Telefoniczny

Tel. (32) 422-10-08
Tel. (32) 422-87-12

Godziny otwarcia:

Poniedziałek: 7.00 – 15.00

Wtorek: 7.00 – 15.00

Środa: 7.00 – 15.00

Czwartek: 7.00 – 17.00

Piątek: 7.00 – 13.00